Se hur det går till när drönaren inspekterar kraftledningarna. Foto: SVT, Marit Israelsson

Här inspekteras kraftledningar med drönare – ska öka säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Drönare som samlar in bilder som analyseras med artificiell intelligens, AI, en mjukvara som hittar skador på kraftledningsnätet per automatik, testas just nu utanför Frostkåge norr om Skellefteå.

– Drönarna kommer in i samhället på många olika sätt och det blir spännande att se hur mycket vi kan använda dem i vår bransch, säger Patrik Lillbacka, avdelningschef för regionnät vid Skellefteå kraft.

Genom alla år har kraftbolaget i Skellefteå besiktat och inventerat kraftledningarna med skoter, helikopter och genom att promenera till fots. Arbetet från helikopter är förenat med särskilda säkerhetsrisker.

– Eftersom helikoptern måste flyga så lågt, är risken i värsta fall att den kraschar, säger Patrik Lillbacka.

200 000 kilometer kraftledningar

Och det är många helikoptrar som varje år flyger över det svenska elledningsnätet. Det finns i Sverige drygt 200 000 kilometer kraftledningar över mark.

Företaget Skyqraft, som utvecklat mjukvaran, har hittills haft uppdrag som inneburit att det drönarflugit över cirka en procent av ledningsnätet.

– För mig är det en självklar vision att drönare och robotar i framtiden inspekterar all sorts infrastruktur som till exempel broar, kraftstationer och kärnkraftverk, säger David Wickström som kommer från Umeå och är vd för bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.