I klippet ser du när en helikopter flyger ut reglar till Djupgroven utanför Skellefteå. På bilden syns Patrik Lillbacka, avdelningschef för regionnät vid Skellefteå Kraft. Foto: SVT/Marit A Israelsson

Skellefteå Kraft bygger ut elnätet för att möta industrins behov

Uppdaterad
Publicerad

För att anpassa elnätet till dagens elintensiva industri som till exempel Northvolt, bygger företaget Skellefteå Kraft nu en ny 130 kilovolts elledning. Och delar av arbetet sker från helikopter.

Elnätet runt Skellefteå är gammalt och omodernt och har funnits sen 1960-talet. Nu satsar kraftbolaget 250 miljoner kronor under några år för att bygga nytt och möta industrins behov.

– Vi behöver ju kunna leverera den mängd energi som behövs, konstaterar Patrik Lillbacka som är avdelningschef för regionnät vid Skellefteå Kraft.

Batterifabriken Northvolt

Arbetar från helikopter

Flera nya ställverk och luftlinjer har byggts eller är på gång, och några befintliga ledningar ska förstärkas för att öka kapaciteten.

SVT nyheter Västerbotten fick vara med när man med hjälp av helikopter flög ut reglarna till stolparna vid Djupgroven utanför Skellefteå. Där går den nya elledningen från Högnäs, Krångfors till Kvistforsen i höjd med Lund, vilken man jobbar med denna vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet