Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ser du när en helikopter flyger ut reglar till Djupgroven utanför Skellefteå. På bilden syns Patrik Lillbacka, avdelningschef för regionnät vid Skellefteå Kraft. Foto: SVT/Marit A IsraelssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skellefteå Kraft bygger ut elnätet för att möta industrins behov

Uppdaterad
Publicerad

För att anpassa elnätet till dagens elintensiva industri som till exempel Northvolt, bygger företaget Skellefteå Kraft nu en ny 130 kilovolts elledning. Och delar av arbetet sker från helikopter.

Elnätet runt Skellefteå är gammalt och omodernt och har funnits sen 1960-talet. Nu satsar kraftbolaget 250 miljoner kronor under några år för att bygga nytt och möta industrins behov.

– Vi behöver ju kunna leverera den mängd energi som behövs, konstaterar Patrik Lillbacka som är avdelningschef för regionnät vid Skellefteå Kraft.

Arbetar från helikopter

Flera nya ställverk och luftlinjer har byggts eller är på gång, och några befintliga ledningar ska förstärkas för att öka kapaciteten.

SVT nyheter Västerbotten fick vara med när man med hjälp av helikopter flög ut reglarna till stolparna vid Djupgroven utanför Skellefteå. Där går den nya elledningen från Högnäs, Krångfors till Kvistforsen i höjd med Lund, vilken man jobbar med denna vinter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet