Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Umeå Energi om varför grot-avfall, grenar och toppar, blivit populärt igen som värmekälla. Foto: Berno Jonsson/SVT

Kraftvärmeverken betalar för groten igen – Umeå Energi: ”Konkurrensen ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Den ökade konkurrensen på bränsle till kraftvärmeverken har gjort att det återigen blivit lönsamt att ta ut grot, grenar och toppar efter en kalavverkning. Men det finns delade meningar om var avverkningsresterna gör mest nytta.

– Klimatomställningen innebär att vi och många andra har fasat ut torv som bränsle och det behöver ersättas med någonting, säger Marie-Louise Marklund, vid Dåva kraftvärmeverk.

Kriget påverkar tillgång

Kriget i Ryssland har gjort att exporten av grenar och toppar därifrån har minskat drastiskt och konkurrensen om bränsle till kraftvärmeverkan har ökat i hela Europa.

Både skogsbolag och privata skogsägare passar nu på att ta tillvara grenar och toppar efter avverkning och att rensa diken på ris, buskar och mindre träd då det betalar sig tillräckligt mycket för att vara lönsamt.

Delade meningar om resterna

Men debatten på EU-nivå har varit hård, då resterna istället kan ligga kvar och göra nytta för den biologiska mångfalden och samtidigt vara gödning för växande skog.

– Vi tar sällan reda på allt, cirka 30 procent lämnas kvar. Sen ser vi det som en del i klimatomställningen då bioenergi kan ersätta den fossila energin, säger Patrik Jonsson, chef för Skog och Virke vid Norra skog i Umeå.

Det här är grot

Grenar och toppar, grot, är ett så kallat tredje sortiment efter timmer och massaved. Enkelt uttryckt är grot de avverkningsrester som lämnas på hygget om du bara tar ut stamveden.

Vid uttag av grot är det viktigt att inte skada träd, buskar och död ved som lämnats vid avverkningen av hänsyn till natur- och kulturmiljö. Man bör också lämna kvar minst en femtedel av grenarna och topparna på hygget.

Källa: Skogsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.