Naturen i Rönnbäcksnäset utanför Hemavan. Foto: TT/arkiv

Krav på gruvbolaget – avveckla tillstånden

Uppdaterad
Publicerad

I ett öppet brev uppmanas Nickel Mountains aktieägare att besluta om att helt avveckla de tre tillstånd för gruvverksamhet företaget har i Rönnbäcken utanför Tärnaby.

Bakom det öppna brevet star en rad ledare för miljöorganisationer och Sametingets ordförare Stefan Mikaelsson.

Nickel Mountain meddelade tidigare i höst att man slutligen gett upp planerna på att starta en nickelgruva i Västerbottensfjällen. Istället byter företaget spår och kommer att arbeta med inkassoverksamhet från ett huvudkontor i Madrid.

Samtidigt är de bearbetningskoncessioner, det vill säga tillstånd för gruvverksamhet, som företaget har giltiga fram till 2037.

Kan bli unikt beslut

”Att ha dessa tunga tillstånd hängande över sitt liv och sitt område till 2037 är inte värdigt eller hållvart då det hotar hela den samiska livsföringen i området så fundamental men även miljön och andra näringar”, skriver undertecknarna av det öppna brevet.

De kräver att företaget avvecklar de tre tillstånden istället för att försöka sälja dem vidare. Skulle bolaget gå med på kravet är det ett unikt beslut. Det har aldrig hänt tidigare.

Bland undertecknarna av det öppna brevet finns bland annat Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl, Heidi Andersson, klimatambassadör i Västerbotten och Annica Jacobsson chef för Greenpeace i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.