Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska vara jobbigt för de kriminella” – hör Olle Andersson, chef för utredningssektionen, berätta hur polisen försöker motverka att våldsvågen kommer till Västerbotten. Foto: SVT

Oro för att kriminella gäng söker sig norrut – polisen: ”Finns en risk”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Umeå befarar att våldsvågen i Stockholm ska sprida sig längre norrut i landet. Nyligen gjordes ett stort tillslag i Sundsvall – och det finns kopplingar även till den kriminella miljön i Umeå.

– Det är både individer och kriminell verksamhet som rör sig upp mot Umeå, det är något vi följer noga, säger Olle Andersson, chef för utredningssektionen hos polisen i region Nord.

Stockholm skakas just nu av en våldsvåg med flera skjutningar i kriminella miljöer. Våldsvågen har letat sig till Sundsvall, där polisen nyligen gjorde ett stort tillslag av vapen, narkotika och sprängmedel.

Polisen i region Nord har flyttat om resurser för att stärka upp i både Stockholm och Sundsvalll. Polisen befarar att våldet kan leta sig ännu längre norrut. Redan nu finns trådar mellan kriminella i Umeå och Sundsvall, men även Stockholm.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

– Vi ser ju att det finns en koppling till den kriminella miljön, det gör vi absolut, säger Olle Andersson.

”Något vi ser allvarligt på”

Polisen i Västerbotten jobbar aktivt för att stoppa brottsligheten, innan den får fäste längre norrut.

– Vi försöker kartlägga och jobba mot de individer som vi ser har en koppling till den här miljön. Vi försöker störa och lagföra dessa personer i den omfattning vi kan.

Olle Andersson vill dock poängtera att Umeå och Skellefteå ännu är förskonade från våldet.

– Än så länge har vi inte sett den våldsutveckling i Umeå som man sett i andra städer och vi vill absolut inte ha den. Hittills har vi lyckats förhindra det.

Kartlägger kopplingar mellan kriminella

Polisen tror dock att Umeå och Skellefteå är av intresse för kriminella nätverk.

– Vi vet vilka individer som har en vilja och en kapacitet att utveckla sin kriminalitet och håller koll på det, säger Olle Andersson.

De kriminella som letar sig hit, vad finns det för koppling till Stockholm och Sundsvall?

– Det handlar om folk som flyttar från Stockholm till andra orter, eller individer som lär känna kriminella personer i Stockholm. De kanske har suttit på anstalt ihop och fortsätter sin brottsliga verksamhet efteråt.

I nuläget ser polisen i Umeå inga värvningsresor där kriminella gäng försker rekrytera nya medlemmar i Umeå eller i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet