Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Urban Sandgren, en av ägarna till Tallbacken fritidsby, har haft fullbokat i stugorna i sommar, trots bristen på turister. Foto: SVT

Här är campingen i Västerbotten som går mot strömmen

Uppdaterad
Publicerad
Det är tufft för många campingar i Västerbotten i sommar, det visar en enkät som SVT skickat ut. Men det finns också undantag – i Tallbackens stugby mellan Vindeln och Vännäs är det fullbokat.

I enkäten svarar de flesta att beläggningar och bokningar har gått ner med mellan 50 och 90 procent i jämförelse med året innan och att man räknar med miljonförluster.

För många av campingarna är det bristen på gäster från de nordiska grannländerna som påverkat mest.

– Eftersom vi normalt har 70-80 procent norrmän under sommarperioden så har det påverkat oss enormt negativt, skriver Marie Lindqvist Holmlund, campingchef för Byske Havsbad och Skellefteå Camping.

Få turister har tagit sig förbi coronarestriktionerna

De flesta campingar lever på utlandsturister under mer normala omständigheter, men i år kommer gästerna framför allt från närområdena och Norrland.

– Utländska gäster har uteblivit, det är nästan bara norrländska gäster. Svårt att få det att gå runt ekonomiskt alls, skriver Lövångergården.

Tärnaby Camping har bara haft 6 utländska gäster under juni, jämfört med 200 gäster 2019.

– De få gäster som kommer från Europa är tyska, skriver Tärnaby Camping i sitt svar.

Tallbackens stugby i Vindeln bland de få som det har gått hyfsat för, trots pandemisommar. Foto: SVT

Mindre klarar sig bättre?

För vissa mindre ställen har det ändå gått över förväntan, speciellt under juli månad. I Tallbackens stugby – precis på gränsen mellan Vindeln och Vännäs kommun – är det fullbokat och både Sikeå Havscamping och Fällfors Camping säger att det går bättre än de trott inför säsongen.

Bovikens Havsbad svarar också att bokningarna fortsätter att komma in, trots tråkigt väder och pandemi.

– Lyckligtvis är majoriteten av våra besökare personer från närområdet eller Västerbotten, vilket gjort att många både kan och vill besöka vår camping i rådande pandemi. Men det är klart att våra norska gäster är saknade, skriver de i sitt svar.

Läget i korthet för några av campingarna i Västerbotten

Visa
 • Trollforsen – Minst 90 procent färre husbils- och husvagnsgäster. Dålig ekonomi i år. Vanligtvis 50-60 procent gäster från Tyskland och Schweiz.
 • Byske Havsbad – Bara 30 procent av beläggningen hittills i år jämfört med 2019.
 • Skellefteå Camping – Bara 20 procent av beläggningen hittills i år jämfört med 2019.
 • Fromhedens Camping – Isfiskegäster höll uppe helgbokningarna under början på året, men under sommaren har det varit ett bortfall på 70 procent.
 • Tärnaby Camping – Beläggningen under juni har varit försumbar. En normal sommar är det en tredjedel utländska gäster, men i år har det bara varit sex stycken.
 • Sandsjögården – 75 procent lägre beläggning under juni. Bara 20 procent av normala bokningsgraden framöver. ”Det såg riktigt bra ut för Juli månad.. sen kom beslutet att Sverige sätts på listan för riskländer. Det dröjde 48 timmar och vi förlorade 95 procent av våra internationella bokningar och reservationer för juli och augusti.”
 • Lufta Camping – Tappat 50 procent av beläggningen sen förra året. Nästan bara norrländska gäster.
 • Gränssjö Camping – Tappat 50 procent av gästerna.
 • Lövångergården – Tappat 50 procent av beläggningen sen förra året. Stockholmare har börjat hitta upp, men bara ett fåtal.
 • Sikeå Havscamping – Beläggningen 30-40 procent lägre än förra året. Eftersom campingen drivs av byaföreningen så påverkas inte ekonomin på samma sätt som för ett privat företag.
 • Fällfors Camping – Går relativt bra. Ungefär en tredjedel färre gästnätter jämfört med i fjol, 50 procent färre utländska gäster.
 • Bovikens Havsbad – I stort sett samma som tidigare. De flesta gästerna är normalt från närområdet vilket gör att de fortfarande får många besökare trots pandemin.

Källa: SVT, enkätutskick via mail

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet