Det råder delade meningar om det här stationshuset söder om järnvägen i Skellefteå ska kunna stå kvar när det byggs ett nytt resecentrum. Foto: Svt

Kritik mot funktionsstudie om nytt resecentrum i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad
Stationshuset vid järnvägen i Skellefteå kan inte stå kvar när ett nytt resecentrum byggs, enligt de utredningar som gjorts. Efter samråd hävdar museet motsatsen. Idag var det dags för politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott att ta ställning.

En funktionsstudie är grunden för fortsatt planering av resecentrum och har nu varit ute på samråd. Myndigheter, politiska nämnder, intressenter och allmänheten har fått tycka till. Skellefteå museeum ifrågasätter politikernas tidigare inriktningsbeslut om att riva eller flytta det särskilt kulturhistoriskt värdefulla Stationshuset.

– Det är museets mening att den fortsatta planeringen ska genomföras med inriktningen att Stationshuset bevaras som Stationsgatans fondmotiv mot norr, skriver Rune Wästerby.

Istället borde stan enligt museet återknyta till historien och göra gamla järnvägsparken till en del av en ny järnvägspark i kvarteret Orions norra del.

Politiken står fast vid tidigare beslut

Men när politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott idag tog ställning står de fast vid tidigare inriktning.

– Framtid kontra historia är svårt att ta sig an, men det är också svårt att flytta själva järnvägen. Något definitivt politiskt beslut är ännu inte fattat om just stationshuset och vi har tid på oss att återkomma till detta, konstaterar kommunalrådet Lorents Burman (S).

Enligt honom är alternativ ett (före rivning) att byggnaden säljs och flyttas.

Övriga synpunkter som framkommit under samrådet är oron för att det kommer att finnas för få parkeringar både för cykel och bil. Idag planeras för 600 cykelparkeringar och ett parkeringshus med 300 bilplatser men kommunledningskontoret är öppet för att det kan behövas reservytor och fler parkeringshus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer