Kritiken mot gruvplaner växer

Uppdaterad
Publicerad

Fältbiologerna och föreningen Skydda skogen går ut och kritiserar det planerade gruvbygget i Rönnbäcken utanför Tärnaby. Detta eftersom skogen i området är känslig och värdefull.

Fältbiologerna och Skydda skogen har anslutit sig till föreningen Stoppa gruvan i Rönnbäck och kritiserar gruvbolaget Nickel Mountains planer på en nickel gruva i Rönnbäcken.

De har genomfört en inventering av skogen och funnit  35 växtarter som är rödlistade vilket innebär att de riskerar att dö ut. Dessutom har 30 signalarter hittats.

– När jag stod på en av bergstopparna på Rönnbäcksnäset var jag omgiven av knotiga gamla tallar och utsikten ut över sjön och fjällen. Det var en helt absurd tanke att detta område om några år skulle vara täckt av dagbrott, högar av schaktmassor, och ett industriområde stort som Umeå stad, säger Lisa Behrenfeldt, Skydda Skogen i ett pressmeddelande.

De riktat också kritik mot den tidigare inventeringen som ska ha gjorts på beställning av gruvbolaget, som endast hittade ett fåtal rödlistade arter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet