Länsstyrelsen: ”Naturligt beteende”

Uppdaterad
Publicerad

Malin Boström blev svårt skadad efter att ha blivit överfallen av en björn. Nu riktar hon kritik mot Länsstyrelsen.

Ingen vet vart björnen som attackerade Malin Boström i skogen vid Balsjö tagit vägen. Trots att överfallet inträffade för drygt en och en halv månad sedan.

– Vi gjorde ingenting med björnen och bedömde att det var en olyckshändelse. Hon var på fel plats vid fel tillfälle och då hände det här. Beteendet är besvärligt men får betraktas som naturligt för en björn, Michael Schneider, rovdjursinspektör på länsstyrelsen i Västerbotten.

Länsstyrelsen misstänker att det var en björnhona med sina två ungar som blev skrämd och därför gick till attack. Trots Länsstyrelsens bedömning anser Malin att de borde göra en grundligare analys av ärendet.

– Det är ingen som har undersökt vad som har hänt. Det är ingen från Länsstyrelsen som varit dit, man beslutade sig väldigt fort för att inte ha någon skyddsjakt, säger hon.

”Behöver inte dö för min rehabilitering”

På Länsstyrelsen anser man att man gjort tillräckligt. Det har även varit i kontakt med människor som bor i närheten av området och inget tyder på att det här är en björn som ställt till med problem tidigare.

– Man kan alltid göra mer men vi har begränsade resurser och i just det här fallet bedömde vi att läget inte var så komplicerat att vi skulle behöva göra en stor insats, säger Michael Schneider utan att få gehör:

– Björnen behöver inte dö för min rehabilitering. Men det ska undersökas för jag tycker inte att det är ett normalt beteende, säger Malin Boström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.