Efter förra helgens finväder kom också uteserveringsdiskussionen igång om hur Umeås krögare bör jobba för att klara anhopningen av gäster i sällskap. I måndags satt Sjöbris ägare i möte tillsammans med polis, smittskyddsläkare och kommunens miljöinspektörer.
– Det är viktigt att allmänheten också vet vad som gäller och att avstånden gäller mellan sällskapen, säger krogägare Patrik Berg, som är en av många som fått ställa om för att möta de nya kraven.
Har skaffat särskilda vakter
– Vi har halverad inkomst och måste nu tredubbla personalstyrkan för att klara det, säger Berg, som även skaffat särskilda vakter inför helgen.
Han menar att han och de anställda som jobbar där är väldigt angelägna om att kunna gå hem utan någon smitta och hoppas att allla som går ut och äter eller tar ett glas tar ansvar och visar alla hänsyn.
Miljöinspektörerna har redan förvarnat samtliga krogar som ska få besök under eftermiddagen och kvällen.
– Det finns ingen anledning att ha oföranmälda kontroller i det här läget, säger Tobias Eriksson, en av de sex inspektörer som kommer rapportera avvikelser från ordningen ikväll.
Hör mer i klippet om hur coronasmittspridningen kan bromsas genom att glesa ut restaurangborden: