Foto: SVT

Krönika: Därför återvänder vi till Vilhelmina

Publicerad
KRÖNIKA ·

På kort tid miste två unga människor livet i Vilhelmina efter överdoser. På gott och ont hamnade samhället i strålkastarljuset. Men när rubrikerna tystnat i riksmedia, vad finns då kvar av vardagen i Vilhelmina? För att få svar på den frågan åkte våra reportrar Josefine Holgersson och Mikael Assmundsson dit.

Anders Bäckström

ansvarig utgivare SVT Nyheter Västerbotten

Under ett par dagar försökte Josefine och Mikael träffa så många människor som möjligt för att se hur samhället påverkats och hur man går vidare efter det tragiska som hänt.

”Bilden blev tydlig”

Långt ifrån alla de pratade med ville ställa upp framför en kamera, men bilden blev ändå tydlig. Vilhelmina har, precis som många andra platser i Sverige, problem med narkotikamissbruk.

Sorgen och saknaden efter de som dött är stor. Men det finns nu en vilja att prata om det som sker, en vilja som kanske saknades tidigare.

Starten på en förändring

Det var just det som var anledningen till att anhöriga valde att ställa upp i media. Att deras nära och käras död skulle kunna innebära starten på en förändring. Och det finns människor som engagerar sig för att åstadkomma den förändringen. Så även om problemen är stora i Vilhelmina finns det också framtidstro.

Hoppas du tar dig tid att se Josefine och Mikaels reportage. Det tar några minuter, men det är en stark och viktig historia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Överdoser i Västerbotten

Mer i ämnet