I höst testas biltrafik på gågatan för att rädda Lyckseles centrumhandel. Foto: SVT

Bilarna får krypa genom centrum – hoppas rädda handeln

Publicerad

Just nu pågår ett försök med biltrafik på gågatan i Lycksele. Sju kilometer i timmen är högsta tillåtna hastighet.

Frågan om bilfritt eller inte på gågatan i Lycksele har väckt mycket debatt. Under hösten gör man nu ett försök där biltrafik tillåts, men med en maxhastighet på sju kilometer i timmen.

LÄS MER: Lycksele kommun backar – ingen centrumtrafik

Det var just affärerna som var orsaken till att kommunfullmäktige beslöt att öppna gågatan i Lycksele under en försöksperiod. Handlarna vill tillåta biltrafik och pekar på att affärerna  i centrum haft problem.

– Det gjordes en framställan från handeln. Vi uppfattade det som ett nödrop från deras sida, säger Lilly Bäcklund (S), kommunalråd i Lycksele.

LÄS MER: Biltrafik i centrum sågas av Lyckseleborna

Ska upp i fullmäktige igen

Innan beslutet togs svarade 1200 Lyckselebor på en enkät om trafiken i centrum. En majoritet ville ha fortsatt bilfritt – men politikerna valde att att lyssna på handelns nödrop. Till våren skall frågan om bilfri gågata på nytt upp i fullmäktige.

– Visst kan man tycka att man ska kunna gå och handla  i centrum. Gågatan är ju bara några 100 meter lång. Men vi ville hjälpa handeln. Vi får se vad utvärderingen ger för resultat, säger Lilly Bäcklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.