Foto: Fredrik Svensson/SVT.

”Kultur ska förena människor”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska kulturen hjälpa nyanlända och etablerade svenskar att lära känna varandra. Studieförbundet Bilda lanserar modellen Kulturkompis i Umeå.

I satsningen kulturkompis ska två etablerade umeåbor möta två nyanlända och tillsammans ta del av kulturutbudet i Umeå. Modellen lanserades på torsdagen i samband med universitetets välkomstmässa.

– Kultur förenar, det är en mötesplats som berikar livet för alla, så det här är win-win, säger Helén Rådahl, konsulent på Bilda.

Gratis kultur tillsammans

Intresserade kan anmäla sig via en hemsida och via samarbetspartners i kultursektorn gratis ta del av olika kulturevenmang.

– Vi parar ihop en grupp som består av två nyanlända och två etablerade, som sen väljer vilka aktiviteter man vill ta del av tillsammans. Sen träffas man efteråt och fikar eller bara pratar om vad man upplevt och sett, säger Maria Sundström. konsulent på Bilda.

Norrlandsoperan, Humlan, Umeå Teaterförening och Folkets Bio är några av de kulturscener som erbjuder fribiljetter till höstens arrangemang enligt ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer