Kulturhusfestivalen i Umeås gamla lokstallar, fredag. Foto: Håkan Lyktberg/SVT

Kulturförening tvingas lämna lokstallarna

Uppdaterad
Publicerad
Igår blev det klart att kulturföreningen får hyra lokalen i lokstallarna. En timme senare fick föreningen veta att de inte kan använda lokalerna.

Igår skrev föreningen Umeå Kulturhus och INAB på ett hyreskontrakt gällande lokstallarna i Umeå. En timme efter detta fick kulturföreningen veta att bygglovet för lokalerna inte gäller kulturverksamhet – enbart järnvägsverksamhet.

Lämnar lokalerna

Det innebär att föreningen nu får lämna lokalerna och söka ett nytt bygglov som tillåter kulturverksamhet. Om man inte gör det riskerar föreningen att tvingas betala ett vite på nära 300.000 kronor.

– Det är tråkigt att byråkratin ser ut som den gör. Vi hade hellre haft kul och ordnat en fest där, säger Mikael Nordfeldth från föreningen Umeå Kulturhus.

Senaste den tredje november måste föreningen lämna in en ansökan om bygglov. Sedan kan det dröja några månader innan allt är i sin ordning. Under tiden kommer föreningen inte att kunna nyttja lokalerna.

– Det känns tråkigt, men det är en förbigående fas. Vi får planera under tiden. Så fort föreningen fått bygglov så kör vi en festival och andra kulturverksamheter i lokalen, säger Nordfeldth.

– Vi visste att det skulle kunna bli så här. Kommunen har haft folk i lokalerna som tittat och förvarnat oss om detta, men vi är beredda att ta ansvar för huset.

INAB betalar jurist

Bertil Hammarstedt, ordförande för INAB:

– Vi har betalat en jurist åt föreningen för att kunna reda ut lagar och regler som gäller. Det var därför vi gav dem en möjlighet att säga upp avtalet med mycket kort varsel, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer