Foto: SVT

Kulturskolechefen: ”Är en jämställdhetsfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och musikskolors vara eller inte vara är en viktig jämställdhetsfråga. Det menar Skellefteås kulturskolechef, Christer Olofsson, som också sitter i styrelsen för Sveriges kulturskoleråd.

Enligt Christer Olofsson finns det ett genusperspektiv som han tycker det är viktigt att politikerna funderar över.

– Ja två tredjedelar av de barn och ungdomar som är med i kulturskolan är flickor så nedläggning drabbar tjejerna hårdast, säger han och fortsätter:

– Många som överväger att flytta till en kommun tittar ju också på vad det finns för aktiviteter för barnen och kulturskolan är viktig för många.

Hans förklaring till att små inlandskommuner drar in på musik och kultur är densamma som många politiker har: många sliter med ekonomin och kulturskolor är en frivillig verksamhet och inget en kommun måste ha. Men kulturskolerådets representant för Västerbotten vet vilken signal han vill skicka till politikerna:

– Ofta är kulturskolan ett nav eller en motor i hela det lokala kulturlivet i en kommun så på sikt kan det här vara förödande även för de vuxnas kulturliv.

Hans förhoppning är man regionalt ska kunna hitta någon form av möjlighet för de små kommunerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet