Man i Skellefteå dog – larmnumret 112 fungerade inte

Uppdaterad
Publicerad

En man i Skellefteå drabbades av hjärtstopp tidigare i år. När anhöriga försökte larma 112 kom de istället till en telefonsvarare. De tekniska problemen gjorde att vården dröjde och mannen dog.

Händelsen inträffade tidigare i år i Skellefteå. Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, försökte flera av mannens anhöriga larma 112, men kom till en telefonsvarare som meddelade att det var kö och att de inte skulle lägga på luren.

Sjukvård dröjde

Anhöriga påbörjade hjärt- och lungräddning samtidigt som de fortsatte ringa. När de väl kom fram hade hjälpen fördröjts i cirka 27 minuter. Trots att en ambulans skickades till mannen med högsta prioritet dog mannen.

Enligt en utredning inträffade de tekniska problemet i samband med ett planerat arbete i en datahall. Orsaken till driftstörningen ska ha varit en felaktig hantering av tekniker hos SOS-Alarms nätverksleveratör.

Har vidtagit åtgärder

När felet upptäcktes aktiverades back up-systemet för nödnumret. SOS-Alarm har även vidtagit en del åtgärder för att minska risken för att liknande händelser sker igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.