H.M. Konung Carl XVI Gustaf tog emot ett arktiskt seminarium från Umeå universitet. Foto: Umeå universitet

Kungligt besök när universitetet firade årshögtid

Uppdaterad
Publicerad

I år fick Årshögtiden vid Umeå universitet kungligt besök. H.M Konung Carl XVI Gustaf gästade campus och tog emot ett arktiskt seminarium som gåva.

Under lördagen genomfördes en rad olika föreläsningar. Hedersdoktorer, professorer och pristagare pratade om bland annat varför hungerkänslor gör att mat luktar bättre och kopplingen mellan kroppsliga och religiösa upplevelser. Dessutom hölls ett arktiskt seminarium till kungens ära. Allting var öppet för allmänheten.

– Att besöka universitetet de här dagarna är som att bjudas på ett dignande smörgåsbord – det svåra är att bestämma vad man ska välja bort. Det är fritt fram och gratis för alla intresserade att dyka upp på alla föreläsningar och programpunkter. Umeå har ett rykte om sig att ha en särskilt trevlig ceremoni, så jag hoppas att många vill följa den på plats på lördag, säger ceremonimästare Charlotte Wiberg i ett pressmeddelande.

Krans till Emanuelle Charpentier

I helgen fick även åtta nya hedersdoktorer sina kransar vid Umeå universitets årshögtid. En av dom var professor Emanuelle Charpentier som är känd för sina banbrytande rön om den nya gensaxen som kallas Crispr-Cas9. Även i år var hon en av dom favorittippade till att få nobelpriset i kemi eller medicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.