Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan förklarar projektledare Ulf Forsström vad örndöden beror på. Foto: SVT

Döda kungsörnar – hit skickas de

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kungsörnar har på kort tid dödats av tåget i Skellefteå. De förvaras i frysboxen hos polisen för att sedan skickas vidare.

2017 var det dåligt med häckningar i området enligt Ulf Forsström som leder kungsörngruppen i Skellefteå och Norsjö. Sedan december 2017 fram till januari 2018 dödades fyra örnar i tågolyckor.

– Det är väldigt olyckligt, säger Ulf Forsström, projektledare på Kungsörnsgruppen.

Han undersöker vilka av de som ligger i polisens frys som är ringmärkta och fruktar att det är äldre örnar som är viktiga för reproduktionen. Sedan ska örnarna som är ett kronvilt skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning.

Under år 2017 beräknas kungsörnsstammen i Västerbotten till ungefär 280 individer. 98 revir var besatta av kungsörn och 35 par lyckades med sina häckningar. Det resulterade i 40 kläckta ungar varav 18 stycken ringmärktes.

Källa: Länsstyrelsen Västerbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer