Arkivbild. Sedan första oktober har 49 vilt, 49 renar och tre tamdjur fallit offer för tågtrafiken mellan Bastuträsk och Älvsbyn. Foto: SVT

Över 100 djur döda i tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 djur har dött i tågtrafiken mellan Bastuträsk och Älvsbyn i vinter. En teori som finns på Trafikverket är att snödjupet gör att djuren går upp på järnvägsspåren.

Sedan första oktober har 49 vilt, 49 renar och tre tamdjur fallit offer för tågtrafiken mellan Bastuträsk och Älvsbyn.

En klar majoritet av olyckorna har skett under december och januari.

– Det jag har hört från mina medarbetare är att det under december varit ovanligt mycket olyckor, både på väg och järnväg, säger Eva Larsson på trafikcentralen i Boden.

En teori som finns på Trafikverket är att eftersom det är mycket snö i skog och mark så letar sig djuren upp på järnvägsspåren.

Fyra av offren är kungsörnar. Det troliga är att de försökt få sig ett skrovmål från redan påkörda djur. Men sedan har de klarat lyfta när nästa tåg kommit på spåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.