Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stationschefen Cecilia Hennig berättar om utmaningarna för Kustbevakningen och hur man hamnat i dagens läge. Foto: SVT

Kustbevakningen larmar: ”Vi har för lite personal”

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen larmar om att de inte klarar sitt uppdrag eftersom de har för få anställda. De tvingas nu ställa in patrulluppdrag eller köra med för små besättningar.

– Vi har ett ansträngt personalläge och vi har inte kunna växa samtidigt som våra uppgifter har utökats. Vår närvaro till sjöss påverkas negativt eftersom vi har för lite personal, säger Cecilia Hennig, stationschef för Kustbevakningen i Umeå.

Kustbevakarnas fackförbund, Tull-Kust, menar att 8 av de 20 kuststationerna hotas på sikt om inte myndigheten får ökade anslag av regeringen. Och med nuvarande bemanning menar Kustbevakningen att de inte kan finnas till hands på havet lika ofta som de borde.

Ökade krav

– Ibland får vi köra med en mindre besättning än vad vi borde. Det begränsar oss, till exempel kan då inte sjösätta en mindre båt från vårt stora fartyg under gång.

Samtidigt ökar kraven på att kustbevakningen ska vara närvarande och synas, menar Cecilia Hennig.

– Vi jobbar även med miljöfrågor nu för tiden, fartyget här i hamnen är ett så kallat miljöskyddsfartyg som kan begränsa och bekämpa oljeutsläpp.

”Vi behöver vara fler”

Cecilia Hennig känner en oro för utvecklingen framåt för Kustbevakningen.

– Vi skulle göra ett bättre jobb om vi var fler.

Vad har orsakat det läge som ni befinner er i?

– Vi har inte fått de anslag vi har begärt och de pengarna behövs för att vi ska kunna utöka bemanningen ombord. Vi behöver vara fler kustbevakare helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer