Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska inte vara ett evighetsprojekt” – hör kommunalrådens frustration över Norrbotniabanan, och vilka konsekvenser oklarheterna får. Foto: Trafikverket

Kustkommuner i Västerbotten kräver besked om Norrbotniabanans dragning

Publicerad

Flera kommuner efter Västerbottenkusten kräver nu besked av regeringen kring hur Norrbotniabanan ska dras. Kommunalråden riktar skarp kritik och menar att det är ohållbart att inte få svar.

– Regeringen får skärpa till sig och vara tydliga, säger Petra Andersin (S) kommunalråd i Robertsfors.

Det är sex överklaganden som kommit in och som hamnat på infrastrukturdepartementets bord. Det måste utredas innan regeringen kan besluta om dragningen så det vinner laga kraft.

– Men det har gått ett helt år och vi har ännu inte fått ett beslut. Det har nått alla gränser för hur lång tid det måste ta för att hantera de här frågorna, säger Lorents Burman (S) kommunalråd i Skellefteå.

Norrbotniabanan

Svårt att planera

Ovissheten gör att planeringen kring andra investeringar blir lidande.

– Vi ska stå för att bygga perrong och parkeringsplatser, samtidigt som vi har andra projekt som förskolor och nytt reningsverk. Vi kan omöjligt göra allt på en gång utan måste få veta tidsplanen, säger Petra Andersin.

Prioriterade frågor

I ett skriftligt svar till SVT Västerbotten säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) att han förstår politikernas frustration men att han inte kan ange något datum för beslut. Han säger också att frågorna är prioriterade och att departementet jobbar skyndsamt med ärendena.

– Jag är medveten om norrbotniabanans betydelse för att göra nyindustrialiseringen i norra Sverige möjlig, skriver Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotniabanan

Mer i ämnet