Kvinna fastklämd efter att familj krockat med älg

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna klämdes fast i en bil när familjen med två barn krockade med en älg vid 16-tiden på fredagen. Räddningspersonal ville skicka ambulanshelikopter, men vädret satte stopp.

Fyra ambulanser skickades istället till platsen mellan Björksele och Kristineberg, utanför Lycksele. Vid 17-tiden var tre av dem på plats.

– En person sitter fast och måste klippas loss. De väntar just nu på klipputrustning, säger Göran Josefsson, räddningschef i beredskap.

Vad vet du om hennes tillstånd?

– Hon var vid medvetande och talbar när räddningspersonal kom till platsen.

Barn skärrat

Ytterligare tre färdades i bilen som hamnade i diket. Ett av barnen klagade över huvudvärk. Det andra barnet upplevdes skärrat efter händelsen, enligt Josefsson. Mannen tog sig ut på egen hand, blödandes från en hand.

Vid 18-tiden avslutades räddningsinsatsen på platsen.

– Det har gått bra. De fick klippa lös sätet och tog ut henne genom bakdörren. Familjen fördes sen i ambulanser från platsen.

Väg 1005 stängdes av helt under räddningsarbetet. Älgen avlivades, uppger polisen.

Fler olyckor med älg

Vid 15-tiden kolliderade en bilist med en älg på länsväg 1000 vid Lillselbrännan i Sorsele kommun. Ingen person skadades, men älgen haltade från platsen.

Omkring 17.50 krockade en förare med älg längs E12 norr om Storuman. Föraren uppges också där ha klarat sig bra.

Polisen gick tidigare i veckan ut med en varning för mycket älg och annan vilt på vissa sträckor i länet.

– Vi har haft hemsk mycket älg häromkring. Förra helgen hade vi tre olyckor med älg, en i Arjeplog och två i Arvidsjaur, säger Göran Josefsson som utgår från Malå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.