Kvinnan vittnade under rättegången om att hon gömde sig i källaren när huset brann. Foto: SVT/Räddningstjänsten

Kvinnan om skräcknatten: ”Han ville ta bort mig”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleddes rättegången mot den 60-årige man som misstänks för grov mordbrand och försök till mord i Adak tidigare i somras. Under rättegången berättade den kvinna som utsattes för mordbranden och mordförsöket om skräcknatten.

Natten den 14 juni fick polisen ett larm om en pågående brand i ett hus i Adak, Malå kommun. På plats ska den 60-årige mannen stått och hällt någon bensinliknande vätska på och i huset samt varit beväpnad med en yxa.  I huset befann sig en kvinna.

– Jag vaknade av en stor smäll. Sedan såg jag att det brann inne i köket och tänkte direkt: ”Nu är han här”, berättade kvinnan under rättegången vid Skellefteå tingsrätt.

”Han skulle hugga ihjäl mig”

Mannen, som hade fått besöksförbud efter en grov misshandel några år tidigare, hade kastat in en bänk genom köksfönstret och sedan tänt på huset, enligt kvinnans berättelse.

När hon sedan försökte fly ut genom ytterdörren möttes hon öga mot öga med mannen som hade en yxa höjd upp i luften.

– Han skulle hugga ihjäl mig. Då vände jag mig bara om, låste dörren, sprang ned i källaren och ringde 112, sa kvinnan.

”Kändes som att tiden stod stilla”

Nere i källaren blev det en plågsam väntan på räddningstjänst och polis för kvinnan. Hon gömde sig i ett vedinkast när hon hörde hur det brann på övervåningen och hur det fylldes med rök i huset. 

– Det kändes som att tiden stod stilla. Jag tänkte: ”Kommer de aldrig?”. När jag satt där nere tänkte jag på mina döttrar och mina barnbarn, berättade hon. 

Klarade sig utan allvarliga skador 

På frågan vad motivet bakom branden kan tänkas vara är hon säker.

– Han ville ta bort mig. Döda mig. 

Efter en dryg halvtimme nere i källaren kom sedan räddningspersonal till platsen och kunde rädda kvinnan ur det eldhärjade huset. 

– Jag har fortfarande inte riktigt fattat vad som har hänt. Jag är bara glad att jag lever. Det var nog bra att jag inte visste hur mycket det brann på våningen ovanför när jag satt nere i källaren, sade kvinnan. Kvinnan klarade sig ur branden med lindriga skador.

Den misstänkte mannen nekar till brott. I morgon fortsätter rättegången då ett flertal vittnen ska höras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.