Huset var övertänt när räddningstjänst kom till platsen. Foto: Räddningstjänsten

Man åtalas för mordbrand och försök till mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 60-årige man misstänkt för mordbranden i Adak förra månaden åtalas nu för grov mordbrand och försök till mord. 

Enligt kammaråklagare Anna Lundberg finns det skäl att döma utifrån båda åtalspunkterna. Punkten om grov mordbrand är baserat på att gärningsmannen ska ha anlagt två bränder.  

– Dels den i själva huset, som han tänt på genom att krossa en ruta och kasta in ett antänt bänkliknande föremål, hällt ut brännvätska och även genom att tända eld på vedträn som han lutat mot en av dörrarna, säger Lundberg. 

Riskerade att bränna ner närliggande skog och byggnader 

Den andra branden ska mannen ha anlagt i ett garage eller en förrådsliknandebyggnad i anslutning till hemmet. Åklagaren menar att dessa bränder inneburit fara för annans liv och hälsa, samt en omfattande förstörelse för annans egendom. 

- Dessutom har det funnits stor risk för spridning till anslutande skog och andra byggnader vilket inneburit fara inte bara för målsägandes liv utan även för andra i närheten. Det har även varit torrt i mark och skog och eldningsförbud och utredningen har hittat antändning i marken i närheten i samband med branden. 

Stod redo med yxa i handen 

Efter att han anlagt branden ska mannen sedan försökt stoppa kvinnan i huset från att ta sig ut. Den åtalade ska ha barrikaderat den ena av hemmets två utgångar med tunga säckar och de tidigare nämna antända vedträna, och väntat utanför den andra utgången med en yxa i handen. 

– Han har med sitt agerande försökt döda målsägande, antingen genom att hugga ihjäl henne eller genom branden. Eftersom huset brann ned har jag gjort bedömningen att hon dött om hon befunnit sig kvar i huset. Jag menar även att mannen under alla omständigheter varit medveten och likgiltig inför att hon befunnit sig i huset när han anlagt branden, säger Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.