Kvinnliga tränare på önskelistan

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollsförbundet vill skaka fram fler kvinnliga tränare. Därför har ett 15-tal kända fotbollsprofiler börjat en ledarutbildning. Två av de som ska delta är Umeå IK:s Hanna Ljungberg och Hanna Marklund som tidigare spelade i Sunnanå SK.

På tisdagen samlades ett 15-tal kända fotbollsprofiler för ledarutbildning på Bosön.

– Det här handlar om att få in oss aktiva i verksamheten, säger Linköpings landslagsmålvakt Hedvig Lindahl.

För första gången sedan 1980-talet får verksamma inom svensk elitdamfotboll, som en del i förbundets elitsatsning, möjlighet att gå en ledarskapsutbildning. Idén lades fram av assisterande förbundskaptenen Lillie Persson i samband med en landslagssamling i november och målet var snabbt spikat – att få fram fler kvinnliga ledare och tränare.

– Alla måste kanske inte bli huvudtränare, men det gäller att tillvarata den kompetens som finns och puffa i gång tjejerna, säger Lillie Persson, på plats på Bosön utanför Stockholm.

Bland deltagarna märks både aktiva och nyligen aktiva fotbollsspelare – däribland Linköpings Hedvig Lindahl och Caroline Seger, Malmös Caroline Jönsson och förra Sunnanåbacken Hanna Marklund, som i januari meddelade att hon lägger fotbollen på hyllan. Med i satsningen finns även Umeåstjärnan Hanna Ljungberg, dock upptagen med träningsläger på tisdagen.

Att flera av fotbollsspelarna fortfarande är mitt i karriären är inte en slump.

– Om det går några år efter det att man slutat med fotboll är det svårare att komma tillbaka. Därför startar vi det här parallellt, säger Lillie Persson.

Linköpingsmålvakten Lindahl fyller i:

– Det här blir ytterligare en verksamhet som jag kan hålla på med och kanske kan jag hjälpa till med träningar redan nu. Sedan är det inte helt omöjligt att jag kommer att syssla med ledarskap efter fotbollskarriären. Det är i alla fall kul att ha den möjligheten.

På tisdagen blandades ledarskapsfrågor med praktiska övningar och Lillie Persson vet vad hon vill med tvådagarsutbildningen:

– Vi kan inte bara förlita oss på killar. Det behövs kvinnliga ledare också.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.