Kvinnojouren i Umeå oroar sig för att många kvinnor kan vara fast i våldsamma relationer som gör det är svårare att ta sig ur under isoleringen. Foto: Linnea Ehlin/SVT

Kvinnojourens oro: Svårt att nå utsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

När många nu spenderar mer tid hemma i och med pandemin ökar riskerna för att bli utsatt för våld i hemmet. Det vittnar kvinnojourer om både utomlands och runt om i landet. Kvinnojouren i Umeå oroar sig för att man har svårare att nå vissa grupper av kvinnor som nu befinner sig i isolering med sina våldsutövare.

På grund av coronapandemin har kvinnojouren i Umeå valt att utöka sina chattider till alla dagar i veckan, samtidigt som man minskar på de fysiska mötena.

– Om man är isolerad i hemmet så kanske det är lättare att chatta från sin telefon, säger Linda, anställd på kvinnojouren i Umeå.

Coronaviruset i Västerbotten

Nackdelen är att det blir svårare att nå äldre kvinnor som inte är bekväma med internet, och kvinnor som inte kan svenska, eller inte känner till jourens verksamhet.

Kontaktvägarna minskar

– Vi oroar oss för alla som befinner sig i våldsamma situationer, och som gör det oavsett om det är coronapandemi eller inte. Men i vanliga fall har man kontaktvägar utanför hemmet. Socialtjänsten har många telefonmöten nu istället för fysiska möten. Man kanske har kurator på komvux eller universitetet man brukar träffa, eller arbetskamrater och studiekamrater, säger Linda.

– Det oroar oss att vi inte når ut till dem som behöver mest stöd nu.

Hit kan du vända dig om du utsätts för våld i din relation

Socialtjänsten i kommunen kan hjälpa till med ekonomiska frågor, boende och föräldrastöd.

Hälsocentralen kan ge vård och stöd om någon mår dåligt och har hälsoproblem.

Centrum mot våld i Umeå har en kvinnofridsmottagning som tar emot personer som utsatts för våld i nära relationer, prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Verksamheten erbjuder även stöd till barn som bevittnat eller utsatts för våld, våldsutövare samt köpare av sexuella tjänster. 

Centrum mot våld i Skellefteå tar emot våldsutsatta personer och har även verksamhet riktad till våldsutövare.

Kvinno- och tjejjourerna är frivilligorganisationer med stor erfarenhet av stöd till våldsutsatta. Här finns också möjlighet till boende för den som behöver lämna sitt hem. Sök närmsta jour på ROKS eller Unizons webbplats.

Mansmottagning finns i Umeå för män som vill lära sig kontrollera sin ilska eller som har använt någon form av våld i en nära relation. I Skellefteå finns motsvarande verksamhet för utövare av våld inom Centrum mot våld.

Att bli utsatt för våld i nära relation är ett brott. Polisanmäl brottet via telefon 114 14 eller genom att besöka en polisstation. Är det akut eller ett pågående brott ring 112. På polisens webbplats finns mer information om brott i nära relation och om att göra en anmälan. 

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet