Eva Norlin om kvinnors utsatthet i människohandel Foto: SVT

Kvinnor får hjälp att lämna sin utsatthet

Uppdaterad
Publicerad

Många kvinnor som utsätts för människohandel och som är prostituerade i Sverige får ekonomiskt stöd och hjälp med skyddat boende för att kunna lämna det livet bakom sig.

– Vi har resurser att hjälp den som vill lämna sin utsatthet, berättar Eva Norlin, regionkoordinator mot prostitution och människohandel i region Nord.

Eva Norlin satt i bilen tillsammans med polisen Tomas Nyberg när de nyligen var ute på spaning efter sexköpare. Det är inte alltid de går till väga just så, men den här dagen kunde de förhöra tre män på en och samma dag.

– Vi gick sedan in och talade med kvinnan och har sedan dess erbjudit skyddat boende, säger Eva Norlin i Umeå.

Ett tätt samarbete finns också med socialtjänsten men även med KAST (köpare av sexuella tjänster) som är den hjälp förövarna kan få om de vill sluta med sitt missbruk av till exempel porr.

Hör Eva Norlins tankar om männen i Umeå som trots polisens offensiva arbete köper sex av kvinnor som kan vara utsatta för människohandel:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.