Foto: SVT

Polisen: ”De tar med sig bilder och visar vad de vill ha”

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga män som grips för sexköp erbjuds hjälp och i Umeå och Skellefteå finns särskilda mottagningar som jobbar med behandling. Men bara hälften av männen väljer att ta hjälp.

I Umeå arbetar Stina Lindbäck vid mottagningen KAST, som står för Köpare Av Sexuella Tjänster, där hon dagligen möter män som vill förändra sitt beteende. Hon har full kalender och uttrycker att de skulle behöva betydligt mer resurser för att räcka till:

– Vi har just nu 17 män som står i kö för att gå behandling. Jag har ropat efter mer resurser, säger hon.

En nyöppnad mottagning finns i Skellefteå kommun och bägge mottagningarna nås via kommunens växel.

En röd tråd hos männen

Polisen i Umeå som arbetar mot prostitution konstaterar att det finns en röd tråd – männen konsumerar mycket porr, det har polisundersökningar visat när de gått igenom deras telefoner.

– Det kan handla om alla olika fetischer och strypsex. Männen tar med sig en telefon och visar kvinnorna vad de vill ha, säger Tomas Nyberg.

I klippet hör du Stina Lindbäck vid KAST-mottagningen berätta om hur porrens lätttillgänglighet i smartphones gör att allt fler män i alla åldrar köper sexuella tjänster och senare behöver hjälp att sluta:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.