Dorotea laddar för fullt för en helt ny sjukstuga, som kostar upp emot 60 miljoner kronor. Foto: SVT.

Dorotea laddar för helt ny sjukstuga

Uppdaterad
Publicerad

Snart ska ritningarna för Doroteas nya sjukstuga presenteras. Det blir en helt ny byggnad och helikopterplatta, som beräknas kosta mellan 50 och 60 miljoner kronor.

Gerd Hällsten Hamreby är verksamhetschef för Dorotea sjukstuga och sitter med i den styrgrupp som jobbar med de nya lokalerna. Hon menar att behovet är stort.

– Vi har ju gamla lokaler, det är väldigt slitet och omodernt, säger Gerd Hällsten Hamreby.

Sjukstugan har en speciell plats i Doroteabornas hjärta. Under flera år ockuperades den nuvarande sjukstugan av invånarna som protesterade mot att akutvårdsplatserna skulle dras in.

Snart presenteras ritningarna

Ockupationen gav resultat – politikerna lyssnade. I våras beslutade både kommunen och landstinget att satsa på en helt ny byggnad som ska ligga nära Bergvattengårdens äldreboende. I november ska ritningarna presenteras för kommunpolitikerna. Detaljplaner ska ändras och det ska tillsättas en byggledare.

– Vi ser fram emot en ny sjukstuga, det känns jättespännande och roligt, säger Gerd Hällsten Hamreby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.