Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sara Berglund, chefsassistent på vaccinationsmottagningen, om trycket på vaccinmottagningen i Umeå. Foto: SVT

Trendbrott på vaccinmottagningen i Umeå: ”Trycket har ökat rejält”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan öppnade vaccinmottagningarna igen i Västerbotten. Det var då ett lågt intresse att vaccinera sig mot covid-19.

Men den här veckan ser man en tydlig uppgång. 

– Trycket har ökat rejält de senaste dagarna, och så ser det nog ut i hela regionen, säger vaccinationssamordnare Ronny Lestander.

Den första september öppnade vaccinationsmottagningarna i Region Västerbotten för äldre personer och riskgrupper. Men det var lågt intresse första veckan. 

– Vi var redo för anstormning, men hade gott om tid att dricka kaffe de första dagarna. Men sedan i tisdags har det kommit igång ordentligt, säger Sara Berglund, som är chefsassistent på vaccinationsmottagningen i Umeå.

Drop-in vaccineringen i Umeå är endast öppen två dagar i veckan. Men regionen har planer på att utöka detta med en dag till. Nästa vecka kommer även alla från 18 år kunna boka tid för den så kallade höstdosen.

– Det vaccin vi har tillgängligt just nu skyddar inte så bra mot just smittspridning, men det skyddar mot allvarlig sjukdom. Så det finns en väldigt god anledning att vaccinera sig. Speciellt om man är äldre eller riskgrupp, säger Ronny Lestander.

Hör Sara Berglund, chefsassistent på vaccinationsmottagningen, om trycket på vaccinmottagningen i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet