Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Vaccinsamordnaren i Västerbotten: Fjärde dos till alla över 18 år i höst

Publicerad

Under hösten kommer alla över 18 år att erbjudas en fjärde dos mot covid-19. Detta uppger Ronny Lestander, vaccinsamordnaren i Västerbotten. Han tror dock inte på ett stort intresse bland de yngre.

– Många av dem har nyligen haft covid, då vi haft en stor spridning under sommaren, säger han.

Vaccinationsmottagningarna i Västerbotten öppnar igen den 1 september. Man börjar då med att erbjuda personer över 75 år och för de som bor på äldreboenden, en femte dos.

Sedan arbetar man sig neråt i åldrarna och inom några veckor ska man kunna erbjuda alla över 18 att ta en fjärde spruta.

Coronaviruset i Västerbotten

Smittspridningen av covid-19 har ökat under sommaren. Däremot har antalet patienter som vårdas för covid-19 inte varit något större problem i Västerbotten.

”Vi kallar den höstdosen”

Det finns en oro hos vaccinsamordnaren Ronny Lestander att intresset för att vaccinera sig har avtagit då vaccineringen inte skyddar mot sjukdom, men menar att det är viktigt då det ger ett skydd mot allvarlig sjukdom.

– Det finns personer under 65 som fortfarande inte tagit sin tredje dos och även personer över 65 som inte tagit sin fjärde. Därför kallar den för ”höstdosen”. Men vi kommer nog att behöva fylla på varje vår och höst. Det beror på hur viruset utvecklas och hur sjuka vi blir, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare.

Hör vaccinsamordnaren om vaccineringen under hösten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet