Ett sjuårigt barn var nära att dö – nu vill Ivo att läkarens legitimation ska dras in. Foto: Johan Nilsson/TT

Läkare i Umeå missade flera allvarliga diagnoser – två patienter avled

Uppdaterad
Publicerad

En läkare på en hälsocentral i Umeå missade tre allvarliga diagnoser hos patienter. Två av patienterna avled och ett sjuårigt barn var nära att dö.

Nu vill Ivo att läkarens legitimation ska dras in.

Enligt Ivo, inspektionen för vård och omsorg, har läkaren missat allvarliga diagnoser för tre patienter, där två avled och ett sjuårigt barn var nära att dö.

Vid ett tillfälle missade läkaren att ett blodprov visade låg syresättning hos en patient med hosta och bröstsmärtor. Patienten skickades hem med hostmedicin – men avled två dagar senare på grund av en blodpropp i lungorna.

Vårdkrisen i Västerbotten

Enligt läkaren visade proverna inget avvikande, men läkaren medger samtidigt att undersökningen gjordes precis innan en lunchrast och att alla tester inte gjordes.

Hann avlida innan provet gjordes

I ett annat fall visade EKG på förändringar hos en man med misstänkt kärlkramp, men remiss till arbets-EKG dröjde ytterligare fyra månader. Mannen hann avlida på grund av en hjärtinfarkt innan provet hann göras.

Ett sjuårigt barn fick flera gånger lugnande besked om influensa. Barnet insjuknande flera gånger i hög feber och kraftiga bensmärtor. Tillslut tog föräldrarna barnet till akuten, där man konstaterade septisk chock av en bakterieinfektion som hade angripit lårmuskeln. Barnet vårdades över fyra månader på sjukhus och opererades ett tjugotal gånger.

Läkaren säger själv i ett utlåtande att det knappt fanns några anteckningar om barnets allmäntillstånd och att det inte förekom några uppgifter om att barnet hade smärtor i benet.

Vill se indragen legitimation

Nu begär Ivo att legitimationen ska dras in, i andra hand yrkar man på en treårig prövotid för läkaren. Frågan kommer att prövas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Hälsocentralens verksamhetschef vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att man tar ärendet på största allvar.

– Vi är måna om att det inte ska hända igen men vi måste invänta utredningen innan vi genomför några ändringar i våra rutiner, säger verksamhetschefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet