Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mycket respektlöst beslut från arbetsgivaren” – hör läkare som deltog i ett krismöte på onsdagen om regionens planer för den intjänade jourkompensationen. Foto: SVT

Läkare rasar över att Region Västerbotten betalar ut sparad komptid

Uppdaterad
Publicerad

Många läkare i framför allt Skellefteå och Lycksele har reagerat starkt på att Region Västerbotten  i november ska betala ut alla deras intjänade kompensationstimmar för jourarbete. För vissa läkare handlar det om tusentals timmar som de vill ta ut i ledighet när tillfälle ges.

– Det är väldigt många som säger att det här är droppen, nu skiter jag i den här regionen, säger Cecilia Nordenson, huvudskyddsombud för Västerbottens läns läkareförening.

Sedan 2018 har läkare i Skellefteå och Lycksele haft möjlighet att spara mer av sina kompensationstimmar för jourarbete än vad avtalet möjliggjort i exempelvis Umeå. I Skellefteå och Lycksele har läkarna även fått spara sina komptimmar från innan 2018, eftersom bemanningsläget gjort det svårt att ta ut ledighet i stor utsträckning.

Efter att ett tillägg gjorts i det centrala avtalet mellan Läkarförbundet och SKR, Sveriges kommuner och regioner, har Region Västerbotten dock tänkt förändra detta. I måndags meddelade regionen att all intjänad kompensation för jourarbete som inte tagits ut i ledighet kommer betalas ut efter ett år. Detta innebär att vissa kommer få år av sparade komptimmar utbetalade nu i november. Somliga har tusentals timmar sparade.

– Grundproblemet ligger i att det inte funnits tillräcklig bemanning i Lycksele och Skellefteå för att kunna ta ut timmarna i ledighet. Många vill kunna få ut det i tid och man vill inte få det tvångsutbetalt som det blir nu, säger Cecilia Nordenson, huvudskyddsombud för Västerbottens läns läkareförening.

”Ser allvarliga risker”

Hon säger sig ha förståelse för att regionen vill göra sig av med sin kompskuld, men vill se en annan lösning än att betala ut allting i en klumpsumma i november.

– Sedan de gick ut med den här informationen i måndags har vi drunknat i samtal, folk är alltifrån fly förbannade till uppgivna och förtvivlade. Det är väldigt många som säger att det här är droppen, nu skiter jag i den här regionen. Jag ser allvarliga risker för vården i södra Lappland och norra Västerbotten, säger Cecilia Nordenson.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, meddelar på onsdagskvällen att de kallat Västerbottens läns läkareförening till förhandling på torsdagsmorgonen.

– Jag vill inte föregripa den, så jag kan ge mer besked i morgon, säger Winsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer