Varmt väder medför stor risk för höga pollenhalter i Västerbotten och södra Norrbotten, enligt pollenrapporten.se. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Läkare: Trötta pollenallergiker bör söka vård

Uppdaterad
Publicerad

Vårvärmen är här och med den björkpollensäsongens intåg i Svealand och Götaland.

Är du pollenallergiker och har problem med ökad trötthet kan det, enligt experten, vara ett tecken på att du behöver en mer intensiv allergibehandling.

Alen blommar i delar av Norrland och varmt väder medför en stor risk för höga halter alpollen i Västerbotten och södra Norrbotten, enligt pollenrapporten.se.

I Götaland, Svealand och runt mellersta Norrlandskusten finns en förhöjd risk för höga halter av sälg- och almpollen, enligt den senaste prognosen. Risken för höga halter av björkpollen är än så länge låg men den säsongen är på ingång.

Problem med trötthet

Ungefär 25 procent av Sveriges befolkning har problem med allergisk snuva och trötthet och bland pollenallergiker är det väldigt vanligt, menar Christer Janson, professor och överläkare inom astma och allergi på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det är en sak vi verkligen tittar på som allergiläkare. Finns det en trötthetsproblematik så är det här någonting som kanske kräver mer intensiv behandling, säger han.

Tröttheten kan bero på att personer med allergisk snuva sover sämre än vanligt och därför blir tröttare på dagen, säger Janson.

– Men det kan finnas andra orsaker också. Det kan vara en inflammation i kroppen som utlöses av allergin och som bidrar till den här tröttheten, fortsätter han.

Bra hjälp

Den som får problem under pollensäsongen och upplever att receptfria läkemedel inte hjälper bör, enligt Janson, söka hjälp.

– Det viktigaste är att man inte går omkring och lider i onödan, för det finns bra hjälp att få. Är problemen lindriga kan man behandla det själv med receptfria läkemedel. Har man svårare problem ska man gå och kolla upp det, behandlas och få råd av läkare.

Den som har stora problem med pollenallergi kan få allergivaccin i tablettform.

– Det går ut på att vänja kroppen mot det man är allergisk mot, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör pollenallergikerna: ”Det kommer att bli värre” Foto: SVT

Under vår och sommar får ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna pollenbesvär. Risken för pollenallergi ökar om dina genetiska släktingar har eller har haft allergier.

Många som är allergiska mot björkpollen är också allergiska mot alpollen och hasselpollen som blommar mycket tidigare. Så tidigt som i slutet på februari kommer hasselpollen, och alpollen från mitten på mars.

Björken börjar blomma i södra Sverige i början på april. Det skiljer sig 2-3 veckor mellan blomningen i södra och norra delarna av landet. Mot sommaren avtar halterna av björkpollen då mängden av gräspollen i stället ökar.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.