Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var ett ganska självklart val” – hör läkaren Mikael Hasselgren som uppmanar andra läkare att bojkotta läkemedel tillverkade av företag med kopplingar till Ryssland. Foto: Privat

Läkaren Mikael uppmanar till bojkott av medicin från Astra Zeneca

Publicerad

Läkaren och universitetslektorn Mikael Hasselgren har sedan ett år tillbaka bojkottat medicin från Astra Zeneca – eftersom bolaget har en fabrik i Ryssland. Han uppmanar nu kollegor att göra det samma.

– Man kan stötta Ukraina genom att välja rätt läkemedel, säger Mikael Hasselgren.

Under ett drygt års tid har Mikael Hasselgren, som är specialist i allmänmedicin och distriktsläkare i Kil, systematiskt valt bort en av Astra Zenecas astma-inhalatorer. Anledningen är att Astra Zeneca fortfarande har en stor fabrik i drift i Kaluga utanför Moskva i Ryssland.

– Det finns andra exakt likvärdiga produkter, dessutom är Astra Zenecas lite dyr. Det fanns ingen anledning att välja den, säger han.

Regionerna köper medicin för miljarder

Sedan krigsutbrottet har regionerna i Sverige köpt läkemedel från Astra Zeneca för omkring 1,8 miljarder kronor.

Mikael Hasselgren menar att även om det inte finns några direktiv från regionerna så kan läkarna själva agera.

– Man kan faktiskt välja om det finns likvärdiga produkter. Vi kan som förskrivare, och i kontakter med läkemedelsbolagen, förmå Astra Zeneca att ta ytterligare steg för att avveckla sin verksamhet i Ryssland, säger han.

Astra Zeneca svarar i ett mejl till SVT på kritiken kring verksamheten i Ryssland.

– Tillgång till våra läkemedel för alla patienter har alltid varit och fortsätter att vara vår högsta prioritet och sker i enlighet med de sanktioner och regler som finns, säger Karl-Johan Karlsson, presschef.

I klippet: ”Tycker det ingår i vår yrkesroll” – hör Mikael Hasselgren förklara varför han uppmanar till bojkott av Astra Zeneca.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.