Lämmelns år i fjällvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Vintern har varit gynnsam för lämmeln, och i fjällvärlden ser man nu de tuffa små gnagarna precis överallt.

– När man kör förbi dem på skotern backar de inte, utan vänder sig emot en och skäller ut en ordentligt, säger Lars Peder Danielsson, naturbevakare i Tärnaby.

Det var länge sedan han såg så här mycket lämmel, och nu hoppas han på att få se ett lämmeltåg i sommar.

Den stora mängden lämmel i fjällen påverkar hela näringskedjan positivt. Chansen finns nu för hotade arter som fjällräv och ugglor att lyckas reproducera sig. Förra året föddes ovanligt många fjällrävar, och en hel del verkar ha klarat vintern.

– Förutsättningarna är så bra de kan bli, så det ska bli intressant att följa upp fjällräven nu när valpkullarna ska födas, säger Lars Peder Danielsson.

Alexandra De Paoli

Fakta: Fjällämmel

Fjällämmel är en art i gnagarfamiljen råttdjur. Den blir 13-15 cm lång och har mycket kort svans. Arten förekommer i skandinaviska fjällkedjan och på tundran österut till Kolahalvön.

Fjällämmel är mest känd för sina periodvisa massförekomster, s k lämmeltåg. Populationerna ändras enligt ett mönster med höga siffror vart tredje eller fjärde år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.