Landstinget i kris – ska spara halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

En halv miljard – så mycket planerar nu Västerbottens läns landsting att spara in på de närmaste fyra åren. Detta kommer att innebära färre vårdplatser och mindre resurser inom folktandvården.

Det är ökade kostnader och ett stort underskott som gör att landstinget nu tvingas till kraftiga besparingar inom vården. Enligt preliminära siffror gick verksamheten under 2015 back med nästan 300 miljoner kronor.

Stafettläkare kostar

Västerbottens kostnadsutveckling visar på en högre takt än genomsnittet i landet. Ett problem som SVT Nyheter Västerbotten rapporterat om är behovet av stafettläkare, som blir uppemot dubbelt så dyra jämfört med om landstinget haft fasta läkare.

– Att vi är beroende av stafettläkare för att klara oss är inget nytt. Vi är såklart oroade över utvecklingen och den kritik som vi får. Vi har problem med rekryteringen och vi jobbar både långsiktigt och kortsiktigt för att lösa situationen, säger Peter Olofsson (S).

Med samma takt som idag riskerar landstinget att spräcka 2016 års budget med 350 miljoner kronor.

Vill öka intäkter med skatt

Många landsting försöker öka intäkterna med höjd skatt och i Västerbotten planeras en höjning med 50 öre 2017. Men skattehöjningar är ingen långsiktig lösning menar SKL.

– Fram till 2019 ser vi skattehöjningar på upp emot två kronor i kommuner och landsting. Det är naturligtvis inte rimligt, man måste hitta andra metoder, säger Annika Wallenskog, biträdande chefsekonom på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Anställningsstopp på förslag

Andra förslag som uppkommit för att hålla igen är bland annat inköpsstopp och anställningsstopp.

SKL har bland annat föreslagit att man framöver ska organisera personalen på ett annat sätt, så att personal jobbar när behovet finns. Men i Västerbotten identifierar Peter Olofsson inhyrd personal som en stor kostnad som landstinget måste komma till rätta med.

– Det är ingen bra metod att lösa framtidens vård med hyrpersonal, säger Peter Olofsson.

Sammanträder under fredagen

Under fredagen sammanträder landstingsstyrelsen. Där kommer man att diskutera akuta och omedelbara besparingskrav som behöver genomföras omgående. Förslagen som kommer att tas upp handlar bland annat om att upprätta färre vårdplatser och skära ner inom folktandvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.