Nu kan du snart göra läkarbesöket i mobilen. Foto: SVT

Snart kan du träffa doktorn via telefonen

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar landstinget upp kampen med de privata vård-apparna och om en månad kan alla Västerbottningar träffa doktorn via telefon. – Vi hoppas kunna bli ett alternativ till ”Doktor Kry”, säger Håkan Larsson, primärvårdschef Västerbotten.

Med en enkel mobilapp skall alla länsbor kunna få kontakt med en läkare redan samma dag.

– Idag kan det ta upp till en vecka att få tid för ett läkarbesök på en hälsocentral. Det här ska kunna gå fortare, och det är landstingets egna doktorer som ska bemanna appen.

Det senaste året har privata ”doktorsappar” blivit stora, där kan du få träffa en läkare samma dag. Under 10-15 minuter får du samtala med doktorn och få medicinen utskriven på recept.

LÄS MER: Vård via video – lika bra som direktmöte med läkare

Dyrt för landstinget

Många Västerbottningar har utnyttjat detta och priset för landstinget var 2.000 – 3.000 kronor för varje besök, när det startade. Nu har priset sänkts till ungefär 600 kr.

– Det är ändå mycket pengar som försvinner till privata vårdbolag. Vi hoppas kunna göra det lika bra eller bättre med egen personal, säger Håkan Larsson.

Landstinget i Dalarna har redan prövat att erbjuda läkarundersökningen i telefonen. Nu följer alltså Västerbotten efter. Betalning kan ske med faktura eller Swish.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.