Landstinget positivt till ändrad steriliseringlag

Publicerad

På tisdagen diskuterades kravet på sterilisering vid könsbyte i hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde.

Det finns en statlig remiss om avskaffande av kravet på sterilisering för den som vill byta kön, och landstinget har fått möjlighet att yttra sig.

I tjänstemännens förslag stod att kravet skulle kvarstå, men i onsdagens sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden valde landstinget i Västerbotten att gå emot det förslaget.

Politikerna i hälso- och sjukvårdsnämden vill alltså godkänna det statliga förslaget om att slopa steriliseringskravet. Man vill också ändra i lagtexten, för att ge möjligheten att spara könsceller som sedan kan användas till insemination eller implantation. Nämnden tycker det är mycket rimligt att transsexuella av båda könen ges möjlighet att få biologiska barn.

Flera partier har dock reserverat sig mot beslutet: Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Nu skickas yttrandet vidare till landstingsstyrelsen för beslut.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.