Foto: TT

Så mycket får landstinget i höstbudgeten

Publicerad

Socialministern Annika Strandhäll (S) presenterade idag regeringens höstbudget i Umeå. Där bekräftades att 180 miljoner kronor ska gå till Västerbottens läns landsting.

Under dagens presskonferens i Umeå så bekräftade socialminister Annika Strandhäll att 180 miljoner kronor kommer att gå till Västerbottens läns landsting 2018 . Pengarna kommer från regeringens satsningar ”patientmiljarden”, ”välfärdsmiljarden” och ”satsning på förlossningsvård”. Karin Lundström (S) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden är väldigt nöjd med höstbudgeten.

– Det är jättebra att vi får pengarna för att fortsätta med vårt långsiktiga arbete med vården här i länet. Det är tydliga satsningar på förlossningen, kompetens och personal. Det är mycket välkommet, säger Karin Lundström (S).

Oppositionsrådet Niklas Sandström (M) är inte lika nöjd med budgeten, pengarna är välkomna men han hade sett en annan lösning.

– Det är klart att vi behöver pengarna, men det är ganska oansvarigt att elda på i en högkonjuktur. Sen ser jag gärna att pengarna ska komma från att fler arbetar, inte högre skatter. Men det är bra att det kommer pengar till bland annat förlossningsvården och läkarprogrammet, det behöver vi här i norr, säger Niklas Sandström (M)

LÄS MER: Landstinget kan få 79 miljoner kronor extra

Pengarna kommer att fördelas utifrån fem kategorier, Välfärdsmiljarden, kortare vårdköer och mer personal, förlossningsvård, stöd till extrapersonal och övrigt. Nio miljoner kronor kommer att gå till en utveckling av och fler platser till landets alla läkarutbildningar.

– Det är väldigt bra, vi behöver mer personal här uppe i norr. Vi ser positivt på att regeringen signalerar om en utbyggnad av läkarprogrammet, säger Niklas Sandström (M).

Karin Lundström (S) håller med och hoppas på fler platser i länet.

– Vi får se hur många platser som kommer till oss, men det är sagt att det ska vara 40 platser 2018 och 2019. Så vi hoppas så klart på fler platser i Umeå, säger Lundström (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.