Deltagare i Doroteaupproret har möte. Foto: Folke Rubin/SVT

Landstinget kan ta hjälp av Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick ockupanterna på sjukstugan i Dorotea påhälsning från landstinget. Landstingsdirektören meddelade att ockupationen är olovlig och att Kronofogden kommer att kontaktas om lokalerna inte lämnas.

I tre års tid har sjukstugan i Dorotea ockuperats av Doroteabor, som kämpar för sjukvårdsplatser och lika vård för alla. Men nu har landstinget fått nog. Idag besökte man sjukstugan för att tala med ockupanterna.

Tar hjälp av Kronofogden

Under mötet sa landstinget att man respkterar deras åsikter men att de måste lämna lokalerna. Om detta inte uppfylls kommer man att kontakta Kronofogden för att få hjälp med att driva ut ockupanterna från lokalerna.

Doroteaupproret

– Det här var inget nytt för oss, men det var första gången som landstinget sa detta rakt till oss och inte via media, säger ockupanten Simone Granberg.

Kommer ni lämna lokalerna nu?

– Så länge vi inte får något positiv besked och ett löfte om förbättring kommer vi stanna kvar. Vi tänker inte ha suttit här i tre år i onödan, säger Granberg.

Ska lämna besked till veckan

På söndag ska ockupanterna mötas för att prata igenom det senaste. Därefter väntar ett möte med politiker till veckan. Efter det kommer man att lämna ett besked till Peter Sylvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Doroteaupproret

Mer i ämnet