Deltagare i Doroteaupproret har möte. Foto: Folke Rubin/SVT

”Olovlig ockupation i Dorotea”

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget föreslår att förklara ockupationen av sjukstugan i Dorotea olovlig. Det innebär att man inte längre godtar ockupationen av sjukstugan.

Landstingsstyrelsen ska fatta beslut om detta. Om ockupation förklaras olovlig så kommer ockupationen att bli det den 22 december 2014.

– Att en vårdinrättning är ockuperad är inte en bra situation. Nu när valet är över tycker vi att ockupanterna ska lämna lokalerna av verksamhetsmässiga skäl. Det handlar om patienternas integritet men även om arbetsmiljön för medarbetarna, säger Anders Sylvan landstingsdirektör.

Doroteaupproret

Vad händer om ockupationen förklaras olovlig?

– Då kommer jag att uppmana dom att lämna platsen.

Brottsligt att ockupera

Begår dom ett brott om dom stannar?

– Ja. Politikerna har sett mellan fingrarna under 1.000 dagar. Nu vill vi och ledningen markera att det inte finns förutsättningar att driva en vård där det ockuperats.

Peter Olofsson (S), landstingsstyrelsens ordförande:

– Jag hoppas och tror att dom självmant kommer att lämna, men vad som händer i ett nästa skede har jag ingen aning om.

– Verksamheten måste få lugn och ro. Vi hade förhoppningar om att de skulle ha lämnat nu, säger Peter Olofsson.

Efter beslutet att stänga vårdplatserna vid Dorotea sjukstuga har landstinget och Dorotea kommun kommit överens om ett avtal som innebär att landstinget köper två vårdplatser på kommunens äldreboende Bergvattengården. Dessa vårdplatser har samma vårdnivå som på sjukstugan, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

”Fegt av landstinget”

– Dom får kräva vad dom vill, vi ockuperar ju. Då får de komma och ta ut oss härifrån. Vi går inte härifrån. Vi vill avvakta möte med kommunledning, säger Simone Granberg, en av ockupanterna på sjukstugan.

Har landstinget pratat med er om det här?

– Nej, det har dom inte. Det är ganska fegt. I stället för att prata med oss skickat man ett meddelande till media, säger Simone Granberg, som kommer att kalla ockupanterna till ett möte ikväll.

Det var för två år sedan som ockupationen av sjukstugan i Dorotea började, då boende protesterade mot nedskärningar i vården.

Alliansen är emot att förklara ockupationen för olaglig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Doroteaupproret

Mer i ämnet