Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte en jämlik vård i landet”– säger psykologen Lisa Ek i klippet. Foto: Mira Myllyniemi

Lång väntan på adhd-utredning i Västerbotten – allt fler föräldrar betalar själva

Uppdaterad
Publicerad

Barn och ungdomspsykiatrin i Västerbotten är sämst i landet på vårdgarantin – bara sju procent får hjälp i tid. Köerna till adhd-utredningar är upp till 2,5 år. Och de rekordlånga köerna gör att allt fler vänder sig till privata kliniker för utredningar.

– Vi har sett en ökad förfrågan, säger psykolog Lisa Ek från en av de privata klinikerna.

I Västerbotten kan barn tvingas vänta upp till 2,5 år på en adhd-utredning hos barn- och ungdomspsykiatrin.

SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med flera privata kliniker som erbjuder utredningar och är verksamma i länet och flera märker av ett ökat tryck.

BUP i Västerbotten sämst på vårdgarantin

Enligt vårdgarantin ska alla barn få ett första besök hos BUP inom 30 dagar och därefter en vidare utredning inom ytterligare 30 dagar. 

I Västerbotten får bara 7 procent av barn och unga ett första besök hos BUP inom 30 dagar, i hela Sverige är det 32 procent som får det. Det visar statistik från Sveriges kommuner och regioner, SKR. 

”Vanligt folk har inte råd”

Trots att de privata klinikerna tjänar på den ökade efterfrågan tycker psykologen Lisa Ek inte att någon ska behöva betala för utredningen själv.

– Vanligt folk har svårt att finansiera en utredning i privat regi, säger hon.

Kerstin Eliasson, verksamhetschef för BUP i Västerbotten, vill inte ställa upp på en intervju. Hon svarar på mejl att remisserna till BUP ökar och att de inte ser några tendenser till att de skulle minska.

–  I Västerbotten är andelen barn och unga i behov av vård och behandling på specialistnivå högre än riksgenomsnittet, skriver Kerstin Eliasson.

Hör hur väntetiderna till adhd-utredningar påverkar barnen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.