Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuåringen visade sig ha den svåraste formen av adhd – hör mamman i klippet. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Linda i Umeå betalade för sin sons adhd-utredning – hade annars fått vänta i år

Uppdaterad
Publicerad

Linda fick veta att hennes sjuårige son skulle få vänta uppemot fem år på en adhd-utredning hos Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten.

– De sa ”ring oss när han blir suicidal för då får ni högre prioritering”, berättar hon.

I stället för att vänta valde Linda att betala tiotusentals kronor för en privat utredning.

Linda kontaktade barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen (BUP) när hennes sjuårige sons lärare hade tvingats börja låsa ut honom ur klassrummet varje dag.

Linda fick höra av barn- och ungdomspsykiatrin att hennes son eventuellt skulle kunna få en utredning när han är 10 till 12 år gammal, alltså upp till fem år bort.

Bup-köerna i Västerbotten

– Jag upplevde en hopplöshet också från deras sida, säger mamman.

De sa att väntetiden beror på barnets allmäntillstånd, men att det troligen ändå skulle handla om år.

Väntetid för adhd-medicinering 

Familjen vände sig då till en privat klinik och fick bekräftat att han hade den svåraste formen av adhd. För att få medicinering via BUP skulle de igen ha behövt vänta upp till ett år, så det gjorde de också via en privat klinik. 

– Det är en helt ny kille. Han har gått från att bli utelåst varje dag till att kunna vara med varje dag i skolan, säger hon. 

BUP-chef: Ansträngt läge

Kerstin Eliasson, verksamhetschef för BUP i Västerbotten, vill inte kommentera det enskilda fallet, eller ställa upp på en intervju. Hon skriver i ett mejl till SVT att läget är ansträngt. 

– Naturligtvis skulle vi önska att vi kunde ta emot alla snabbare än vad vi gör idag. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra och effektivisera våra arbetssätt utan att tappa i kvalitet. 

En adhd-utredning på en privat klinik kan kosta allt mellan 10 000 och 50 000 kronor.

– Vi är lyckliga som hade möjlighet att göra det privat. Men jag tycker synd om alla barn som inte har den möjligheten, både rent ekonomiskt men också kunskapsmässigt, säger mamman till sjuåringen.

Linda, heter egentligen något annat, men väljer att vara anonym för att skydda barnets integritet. Hör henne i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bup-köerna i Västerbotten

Mer i ämnet