Har du sett något vårtecken? – länsstyrelsen vill ha in tips Foto: TT

Efterlyser vårtecken – mitt i vintern

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten efterlyser vårtecken och vill nu ha in rapporter från allmänheten – trots de rikliga snömängderna utomhus.

Länsstyrelsen vill ha fler så kallade: fenologiväktare, och letar nu efter naturintresserade personer som vill rapportera in förändringar i naturen, som till exempel vårtecken.

– Vi vill gärna få in observationer som sker i naturen, då kan vi koppla det till exempelvis klimatförändringar säger Erik Owusu-Ansah som arbetar med miljövård på länsstyrelsen.

Rapporterar via app

Genom att försöka informera, hålla föredrag och via olika hemsidor hoppas länsstyrelsen locka fenologiväktare. På naturenskalender kan vem som helst rapportera in vårtecken. Skillnaden mellan vanliga rapportörer och fenologiväktare är att de har en bestämd rutt de går viss många gånger under en period och rapporterar in det man ser via en app eller via nätet. 

Räknat körsbärsblommor i 1200 år

I Japan har, enligt Erik Owusu-Ansah, japanerna räknat körsbärsblomningen i 1200 år. I och med det kan man se hur klimatet har förändrats över tid och hur det påverkat körsbärsblomningen.

– Det är väldigt intressant. Det vore jättehäftigt om vi kunde få någonting liknande i Sverige så småningom, säger Erik Owusu-Ansah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.