En bild från en olycka på Essingeleden med en lastbil med farligt gods. Foto: TT/Bertil Ericson

Länsstyrelsen i Västerbotten vill kartlägga lastbilar med farligt gods

Publicerad

Det var 18 år sedan Länsstyrelsen i Västerbotten gjorde en kartläggning av farligt gods i länet. Nu planeras en ny räkning – denna gång hoppas man kunna använda sig av kameraövervakning.
– Det är ju ett bra tag sedan en kontroll gjordes och det här skulle behöva göras kontinuerligt, säger Sandra Majlöv Modig beredskapshandläggare.

Sist en kontroll gjordes i mitten på 2000-talet stod frivilliga ute dygnets alla timmar under en veckas tid längs vissa stråk och noterade vad och hur mycket som passerade förbi. Den här gången hoppas myndigheterna kanske kunna använda kameraövervakning.

Men det är inte helt enkelt att genomföra eftersom det bland annat krävs tillstånd – därför har länsstyrelsen ännu inte tagit något beslut.

– Vad jag ändå vill framhålla är att vi ju trots allt har en bild av vad som transporteras i och med att vi vet vilka företag och industrier som finns, däremot är det mer oklart hur stora mängder det rör sig om varje dag, vecka och månad, säger Sandra Majlöv Modig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer