– På ett ganska enkelt sätt kan man föra ut osanningar och felaktig information som kan påverka och få stora följer, säger Jörgen Boman, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Västerbotten. Foto: SVT

Länsstyrelsen kämpar mot troll inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Påverkanskampanjer är ett hot inför valet i höst. Länsstyrelsen i Västerbotten jobbar för att motverka att internettroll sprider osann information och försöker påverka valet på nätet.

– Det är ganska nytt det här med påverkanskampanjer. Det är en del av en ny hotbild mot samhället. Vi jobbar med att skaffa mer kunskap och utbilda oss själva och andra. Det är en ganska ny verksamhet för oss, säger Jörgen Boman, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har gjort en granskning och kommit fram till att det finns en risk för att en främmande makt kan försöka påverka valet.

– Det kan handla om att man ger felaktig information om valet och hur det går till eller att man försöker påverka enskilda individer som har en roll i valet, säger Jörgen Boman.

Bemöter rykten

Länsstyrelsen i Västerbotten har därför redan nu börjat arbeta med att omvärldsanalysera och följa vad som sker i till exempel sociala medier.

– Vi måste lägga mer resurser på att följa vad som sker i olika kanaler och gå ut och bemöta rykten och felaktigheter tidigt, säger Jörgen Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.