Foto: SVT / Berno Jonsson

”Intresset för att bygga nya vindkraftverk är enormt”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt länsstyrelsen i Västerbotten så är det rekord i antalet vindkraftverk som just nu byggs. Sju vindkraftprojekt pågår och ytterligare ett tjugotal är på gång.

– Vi vet att behovet av elkraft kommer att öka framöver och då blir vindkraften ännu viktigare och intresset är väldigt stort från företag som vill bygga, säger Magnus Langendoen som är enhetschef vid miljöenheten vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Han är medveten om intrånget i naturen och den miljöpåverkan som vindkraften gör där det byggs.

– Vi lägger ner mycket tid och kraft på att titta på lämpligheten i att bygga på de platser man anger i sin ansökan och vi genomför också bullermätningar. Det viktiga för de som berörs är att man ger sig in i processen och ger sina synpunkter. Det kan ju handla om höga naturvärden, buller, närboenden, rennäringsintressen och det är viktigt att alla fakta kommer in i prövningen så vi kan göra en bra avvägning inför att vi ger tillstånd, säger Magnus Langendoen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.