Polisen har försökt skrämma bort björnen vid Örträsk utan att lyckas. Foto: Gun Rehnman

Länsstyrelsen ryter till: Gör inte björnen en björntjänst

Publicerad

I går kunde SVT Nyheter berätta om ”Skardabjörnen” som uppehåller sig längs väg 353 och inte räds människor. Nu har man försökt skrämma bort den – utan att lyckas.
– Det är människors beteende och ignorans som är problemet, säger Linda Backlund, länsstyrelsen.

Björnen har träffat människor vid upprepade tillfällen och det finns rapporter om att den dessutom blivit matad. Detta har medfört att den så kallade ”Skardabjörnen” inte längre verkar vara rädd för människor.

– Vanligtvis är det rovdjurens beteende som orsakar problem, men i det här fallet är det människors beteende och ignorans som är problemet. Vi uppmanar alla att lämna björnen ifred, annars kan det bli problem framöver, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten i ett pressutskick.

Försökte skrämma bort björnen

Under tisdagen var polisen på plats med eftersöksjägare för att försöka skrämma iväg björnen. Men eftersom den vant sig vid människor lyckades inte skrämselförsöket.

Nu räds länsstyrelsen att björnen kan bli ett allvarligt problem när den blir större.

– Det skulle vara tragiskt om någon blir skadad eller om vi behöver avliva björnen på grund av en del människors oförstånd. Den lilla björnen i diket har inte gjort något fel hittills, den äter gräs så som björnar brukar på våren, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen.

Fler försök att skrämma bort björnen kommer att göras under den närmsta tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer